Möt Da Aldo: Foodhills coolaste hyresgäst

Ända sedan slutet av 90-talet har Aldo Castiglione tillverkat gelato och sorbetto enligt italiensk hantverkstradition med en stor dos passione & amore. Da Aldo använder bara ekologisk mjölk och grädde från skånska bönder och noga utvalda råvaror från Italien. Vi pratar citroner från Sicilien, lakrits från Kalabrien, mandel från Apulien, bigarråer från Modena och handplockade hassel- och pistagenötter. Varje råvara har sin egen unika historia.

– Jag minns min barndom i Kalabrien och hur jag smakade min farmors glass. Min farmor gjorde fantastisk, riktig glass och det var där min passion för glass väcktes. Jag vill att mitt hantverk ska ge dig en paus, som en belöning och en fin stund. Det ska vara som en resa, där du kan sitta ner och reflektera över dagen, säger Aldo själv om sin passion för gelato.

Ciao Aldo! Hur hamnade du i Sverige?

– Jag studerade fysik hemma i Italien när jag träffade min blivande fru Annika och flyttade till Skåne och Sverige. I min resväska fanns inga kläder, bara mina glassmaskiner. Det var viktigt för mig att fortsätta göra min egen glass, även i Sverige. Vi startade verksamhet i Skanör och Malmö, men drömmen var att bo på en gård ute på landet och producera vår hemmagjorda hantverksglass på heltid.

Och när så vackra gården Nygård i Åstorp blev ledig flyttade Aldo och Annika dit efter 24 år i södra Skåne. Inte långt från Åstorp ligger Bjuv, och Foodhills Fastigheter. Via en bekant fick paret nys om en ledig lokal här, och trots pandemi och osäkra tider valde de att etablera sin verksamhet; tillverkning och levererans av glass till återförsäljare. I den lilla glassfabriken på området producerar Aldo sin unika hantverksglass, medan Annika ”håller koll på allt annat”.

Vad är det som gör er unika?

– Det ligger i tiden att göra glass så som man gjorde förr, helt utan tillsatser och med traditionella hantverksmetoder. Gelato ska ha en själ. Många som tillverkar glass saknar den där sista touchen som krävs för att glassen ska bli unik. All min kärlek – och över 30 års erfarenhet finns i min gelato.

Vilka fördelar ser du
med att hyra av Foodhills?

– Det är en fantastisk plats att vara på! Hela ”Gamla Findus-området” andas produktion och utveckling. Jag trivs jättebra, inte minst med alla möjligheter till samarbeten med andra företag. Till exempel har vi ett kul samarbete med Foodhills där vi har tagit fram en alldeles egen ärtsorbet på ärtor odlade i Skåne och Halland – de bästa ärtorna i världen. Här har vi komponerat vi en söt och frisk sorbet med mynta och citron. Den fungerar inte bara som dessert utan passar också perfekt till skaldjur, lyfter smakerna i en carpaccio eller varför inte till tacos istället för guacamole? Fördelarna är också att de olika företagen kan stötta och hjälpa varandra.

Hur ser du på framtiden för da Aldo?

– Området växer hela tiden, vilket öppnar dörrar för fler samarbeten med andra företag. Vi har en mindre lokal idag men det finns stora möjligheter att expandera. Vi ser också fram emot att komma igång med vår fabriksförsäljning. Det här företagsområdet är verkligen guld värt, här finns allt i ett.

Läs mer om Da Aldo
på aldo.se

Hör från fler

GroPro – första proteinfabriken i landet

GroPro är Sveriges första och hittills enda proteinfabrik som tillverkar helsvenska proteinkoncentrat från svenska baljväxter med en unik metod som är både miljövänlig och energieffektiv.

Läs mer