GroPro – första proteinfabriken i landet

GroPro är Sveriges första och hittills enda proteinfabrik som tillverkar helsvenska proteinkoncentrat från svenska baljväxter med en unik metod som är både miljövänlig och energieffektiv.

Marknaden för vegetabiliska proteiner har de senaste åren vuxit kraftigt då allt fler konsumenter ersätter animaliska produkter. Merparten av proteinkoncentraten har hittills importerats. Men sedan Landsbygdsministern invigde GroPro’s fabrik i januari 2022 finns nu för första gången en helsvensk proteinfabrik som kan erbjuda livsmedelstillverkarna svenska proteiner, något som är mycket efterfrågat av marknaden.

En unik, mer miljövänlig metod

Som första och hittills enda proteinfabriken i Sverige tillverkar GroPro helsvenska proteinkoncentrat som gör att livsmedelstillverkarna kan märka sina färdiga vegetabiliska produkter med märkningen ”Från Sverige”. GroPro använder en unik teknik som är mycket miljövänlig och som bara förbrukar en femtedel av den energi som används vid traditionell tillverkning av proteinkoncentrat.

GroPro producerar protein ur svenska baljväxter helt utan kemikalier. Med metoden, som är helt torr, sönderdelas baljväxtfröet genom tryckpulser och vibrationer varvid fröets innehåll av stärkelse och protein frigörs för att sedan åtskiljas med hjälp av en vindsikt. Alla delar av baljväxtens frö, protein, stärkelse och skal, kan användas i livsmedelstillverkningen.

Samarbete över företagsgränserna

På Foodhills område finns många livsmedelsproducerande företag, eller företag som hanterar livsmedel eller är viktiga leverantörer till livsmedelsproducerande företag som exempelvis Air Liquide eller Glimåkra åkeri. Det är mycket positivt eftersom det också skapar förutsättningar för samarbete till ömsesidig nytta för de samverkande företagen. Just GroPro har också ett mycket tätt samarbete med Foodhills eftersom GroPro kan göra ärtprotein av de konservärtor som inte klarar de hårt ställda kvalitetskraven som Foodhills har på sin slutprodukt.

Om framtiden

Marknaden för vegetabiliska proteiner växer så det knakar och GroPro är ett företag som kommer att kunna växa i takt med marknaden. Framtiden är ljus, och möjligheterna att behålla vår ledande position på marknaden för svenska proteinkoncentrat är stora. Det finns även stora möjligheter för den ärtstärkelse och de ärtskal som idag är en biprodukt. Ärtstärkelsen kan exempelvis användas vid tillverkningen av öl och ärtskal för tillverkningen av prebiotika. 

”Foodhills Fastigheter är en mycket professionell och kompetent fastighetsutvecklare som starkt bidragit till att GroPro kunnat starta den svenska proteinfabriken på rekordtid, mindre än ett år från beslut till fabriksinvigning. Vi är mycket tacksamma för detta och för vårt goda och förtroendefulla samarbete med Foodhills Fastigheter.”

Läs mer om GroPro
på groproab.se

Hör från fler

Möt Da Aldo: Foodhills coolaste hyresgäst

Ända sedan slutet av 90-talet har Aldo Castiglione tillverkat gelato och sorbetto enligt italiensk hantverkstradition med en stor dos passione & amore. Da Aldo använder bara ekologisk mjölk och grädde från skånska bönder och noga utvalda råvaror från Italien. Vi pratar citroner från Sicilien, lakrits från Kalabrien, mandel från Apulien, bigarråer från Modena och handplockade hassel- och pistagenötter. Varje råvara har sin egen unika historia.

Läs mer